Diferencia entre caiac i piragua

Molta de la gent que ens visita no pot resistir la curiositat i les ganes de saber i ens ho acaba preguntant: Quina es la diferencia entre caiac i piragua? Això que teniu son piragües o son caiacs? I les canoes? Aquesta és la pregunta estrella que solem respondre a les nostres sortides. Per això hem decidit posar llum a la foscor en aquest nou post del blog.

Potser el dubte més habitual és el que planteja el títol: quina diferència hi ha entre caiac i piragua? Bé, la veritat és que estrictament parlant son el mateix. Hem de tenir en compte que la paraula piragua s’utilitza per referir-se a les canoes i els caiacs. Així doncs, piragua, es una paraula que generalitza aquests tipus d’embarcacions, embarcacións que s’impulsen i es mouen mitjançant les pales.

 Així doncs la diferència la trobem entre la canoa i el caiac:

dos caiacs navegant per l'Ebre
Exemple de dos caiacs o piragües

El caiac es una embarcació que té origen en els esquimals, que els construïen amb les pells dels animals que caçaven. Les característiques que més diferencien aquestes embarcacions de les canoes son dues: la posició del palista, que va com si estigués assegut al terra, amb les cames estirades cap endavant, i la pala que s’utilitza, que té dues fulles.

dos persones anant en canoa
Exemple d’una canoa

Les canoes en canvi, tenen un origen més confús ja que s’han utilitzat tradicionalment a moltes parts del món. La pala d’aquestes embarcacions només té  una fulla. Això dificulta una mica l’aprenentatge a l’hora de controlar l’embarcació correctament. La posició del palista, en aquest cas, pot variar depenent del tipus de canoa, però sempre es va o assegut amb el cul més elevat que els peus o agenollat.

Val a dir que aquesta distinció entre canoa, caiac, i piragua no és vàlid en altres llengües, que fan servir les mateixes paraules o variacions però en significats diferents.

En resum, caiac i canoes son piragües, i les diferències estan en les pales i en la posició dels palistes

Esperem haver aclarit el misteri, i ens despedim plantejant-ne un altre que mirarem de resoldre en una futura entrada.

Quina es la diferencia entre pala i rem?