Per què portar l’armilla salvavides?

A vegades la gent ens pregunta si és obligatori portar l’armilla salvavides. Nosaltres sabem que, sobretot a l’estiu, dona calor i no és un element còmode de dur, limita els moviments i fins i tot pot arribar a agobiar una mica. Tot i així és un article necessari, ja ho diu el seu nom, “armilla salvavides”.

En les pròximes línies intentarem explicar per què hem de portar l’armilla, i quines avantatges ens dona.

La raó més evident de per què aquest element ens pot salvar la vida és per la flotabilitat que ens proporciona. Gràcies a l’armilla, quan estem a l’aigua flotem verticalment, sense necessitat de moure els braços ni els peus, així els podem emplear per altres coses. Com ara recuperar el material que pot haver caigut de la piragua, o apartar rames o roques en el cas que la corrent del riu ens hi precipités.

Les armilles infantils, i algunes d’adults, també disposen d’un reposacaps que evita que el cap s’enfonsi en cas de pèrdua de la conciencia.

També heu de tenir en compte la saviesa popular, allò que diuen: “allí donde fueres haz lo que vieres”. Si us hi fixeu, el monitor que va amb vosaltres porta l’armilla posada en tot moment. És veritat que la seva és una mica diferent. L’armilla dels nostres monitors esta preparada per donar més llibertat de moviments, per tant, és més cómoda. Això és degut a que, a part que ells passen molt de temps a la piragua durant l’estiu, també els convé poder-se moure ràpid i còmodament en cas de necessitat.L’armilla, gràcies a l’espuma que l’hi dona aquesta flotabilitat, també ens proporciona certa protecció als cops a la part del tronc superior. No és gens estrany rebre algun cop de pala de tant en tant, o fins i tot algun cop amb la proa del caiac d’algun company despistat.

Les armilles de monitor també disposen de diferents elements de seguretat per al grup, el més important, sens dubte, l’arnès de seguretat, des d’on en surt la corda de rescat.

Tot i això, tot el que hem dit, no serveix de res si portem l’armilla mal posada. Fins i tot podem dir que en ocasions pot resultar més perillós portar una armilla mal posada que no portar-ne.

Per asegurar-te que portes l’armilla ben posada fes cas dels consells i instruccions que donin els monitors el dia de l’activitat. De totes maneres, més endavant penjarem un article amb tot el que cal tenir en compte a l’hora de posar-se-la.

També cal tenir en compte que com a empresa, Enblau tenim una assegurança que, en cas d’accident, el primer que preguntarà és si tothom duia correctament els sistemes de seguretat, entre ells l’armilla, de manera que si no la portem ben posada o estem fent-lo servir de coixí, no ens cobrirà.

Ah! I parlant de coixins: fer servir l’armilla de coixí la fa malbé, ja que el nostre pes trenca les escumes interiors i això pot afectar a la seva flotabilitat